ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΟΛΕΑΣ

Ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου εκφράζει τον βαθύτατο συγκλονισμό των μελών του σε σχέση με τις καταστροφικές πυρκαγιές της 19ης Ιουνίου 2016 στην περιοχή Σολέας.

Οι συνέπειες των πυρκαγιών καταστροφικές. Ο απολογισμός της επόμενης μέρας, 2 νεκροί δασοπυροσβέστες οι οποίοι ηρωικά μαχόμενοι ενάντια στην πύρινη λαίλαπα θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος, 6 τραυματίες και 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένη γη. Το κόστος των συνεπειών είναι ανυπολόγιστο. Η αξία των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν αλλά και το κενό που αφήνουν πίσω τους είναι ανεκτίμητα. Ανεκτίμητη είναι επίσης και η απώλεια ενός από τους σημαντικότερους πράσινους πνεύμονες του νησιού. Το πευκοδάσος της περιοχής Σολέας αποτελούσε πηγή ζωής για τους ανθρώπους των γύρω περιοχών αλλά και του νησιού γενικότερα.

Ο ΣΑΥΚ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους των αδικοχαμένων δασοπυροσβεστών και συγχαίρει και ευχαριστεί όλους όσους εργάστηκαν άοκνα για τον περιορισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών, τα οργανωμένα σύνολα και τους εθελοντές οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτό.

Η τεράστια αυτή οικολογική καταστροφή θα πρέπει να μας βρει ενωμένους και όλοι μαζί μέσα από τις γνώσεις, τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές οι οποίες θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής δεν θα είναι ορατά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας καταβάλει. Μέσα από την δημιουργία κατάλληλων υποδομών καθώς επίσης και σχεδίων διαχείρισης τόσο της αναδάσωσης όσο και παρόμοιων εκτάκτων περιστατικών, ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε πότε ξανά αντιμέτωποι με τέτοιου είδους καταστροφικά περιστατικά. Το να ζούμε σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον είναι δικαίωμα όλων μας. Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι έχουμε ταυτόχρονα και υποχρέωση να διαφυλάσσουμε το περιβάλλον.

 

Διοικητικό Συμβούλιο                                                                      

Ιούνιος 2016

Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου

 

 

 

Please reload

ΑΡΧΕΙΟ
Please reload