ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

 Ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου ενώνει και φέτος την φωνή του με άλλους Οργανισμούς και Φορείς από όλο τον κόσμο με στόχο την προώθηση της εκστρατείας που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, η οποία έχει ως θέμα «Ασφαλής και Υγιής Νέα Γενιά». 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως η 28 Απριλίου και φέτος μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας συναντώνται σε μια κοινή εκστρατεία για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των νεαρών προσώπων στην εργασία και τον τερματισμό της παιδικής εργασίας. 

 

Η κοινή εκστρατεία στοχεύει στην επιτάχυνση της δράσης για την επίτευξη του στόχου όλων μας, που δεν είναι άλλος από την δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζομένους μέχρι το 2030, καθώς επίσης και για τον τερματισμό όλων των μορφών παιδικής εργασίας έως το 2025. 

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων απαιτείται συντονισμένη και ολιστική προσέγγιση, η οποία θα προάγει την κουλτούρα πρόληψης για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, μέσα από την οποία θα επωφεληθεί και η επόμενη γενιά του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. 

 

Οι νέοι εργαζόμενοι (ηλικίας 15-24 ετών) ανέρχονται στα 541 εκατομμύρια και καλύπτουν περισσότερο από το 15% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Οι νέοι αυτοί βιώνουν έως και 40% περισσότερο τα εργατικά ατυχήματα σε σχέση με τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 25 ετών. 

 

Πολλοί είναι παράγοντες που καθιστούν τους νέους εργαζόμενους πιο τρωτούς σε σχέση με τους κινδύνους στην εργασία, όπως είναι π.χ. το φυσικό και ψυχολογικό στάδιο ανάπτυξής τους, η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας και η έλλειψη κατάρτισης, η περιορισμένη επίγνωση των κινδύνων που σχετίζονται με την εργασία και η έλλειψη διαπραγματευτικής δύναμης που μπορεί να οδηγήσει τους νέους εργαζομένους στην αποδοχή επικίνδυνων εργασιών ή θέσεων εργασίας στις οποίες επικρατούν ακατάλληλες συνθήκες. 

 

Η εκστρατεία για την Παγκόσμια Μέρα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία για το 2018, υπογραμμίζει την ουσιαστική ανάγκη για αντιμετώπιση των προκλήσεων και βελτίωσης της ασφάλειας και υγείας των νέων εργαζόμενων, όχι μόνο για σκοπούς προώθηση της αξιοπρεπούς απασχόλησης τους, αλλά συνάμα και για την καταπολέμηση της επικίνδυνης παιδικής εργασίας. 

 

 

Σημειώνεται ότι, η 28η Απριλίου αποτελεί και ημέρα μνήμης των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων. 

 

 

Σύνδεσμος Ασφάλειας & Υγείας Κύπρου

 

28 Απριλίου 2018 

 

 

(Πηγή: ILO, 2018) 

 

Please reload

ΑΡΧΕΙΟ
Please reload